oleh: dayang_jack Ikan Masak Stim

Image054

ingin menambah koleksi makanan ikan. Kali ini ikan dimasak dengan kukusan. bagi yang menyukai masakan jenis ini bisa dicoba ya


Created on : 04-02-2009

Print

E-mail kepada teman

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( 1 hidangan )

  • 1 ekor ikan segar (jenis apa saja tergantung kegemaran)
  • 2 batang serai (dikeprok)
  • 1/2 inci jahe di keprok
  • 1/2 inci lengkuas (dikeprok)
  • 3 siung bwg putih (dikeprok)
  • 5-7 biji cabai api (diulek)
  • 1 sb saos tiram
  • 1/2 sb saos ikan
  • 4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
  • 4 sb susu cair
  • 1 biji tomat (dibelah 4)
  • 1 labu bwg besar (diiris)
  • sedikit daun sup & daun bawang (diiris)
  • 1 biji cabe merah (diiris)
  • sedikit garam
  • 1-1½ liter air
  • sedikit jamur dan bunga kobis
  • 1 sb tepung jagung (dibasuh dgn sedikit air)

Cara-cara

  1. Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, jahe, cabai api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sedang.
  2. Kemudian masukkan bawang besar, saos ikan, saos tiram, cabai merah, jamur, kubis, daun sop dan daun bawang. aduk dgn perlahan.
  3. terkahir masukan susu cair, jeruk limau, garam, tepung jagung dan tomat. biarkan hingga mendidih, tutup dan siap dihidangkan


Laporan Masakan Bergambar (8)

Dsc00962
06-02-2009
dayang, utk hidangan lunch td. best! tp guna ikan kembung je...
Laporan oleh: akma_4th

ikan kembung ikan kembunglah akma, janji sedap dimakan..hehe...dyg pun slalu gak masak guna ikan kembung kalo dh xde ikan lain...rasa ttp sedap n mkn pun bertambah2..hehe...nanti kalo jumpe red dragon ni kat pasar, beli jer sekor dua...isinyer lebih sedap dp siakap...anyway, thanks akma, krn sudi mencube.

Ikan_masak_stim
19-07-2009
salam dyg, menu dinner sat2.W'pon tanpa aksesori segala bagai, ikn stim ni mmg sedap.Lain kali bleh wat lagik.TQ dyg lebiu..
Laporan oleh: Lina_pg

u're welcome. lebiuu too!...xpe, nampak sedap dah tu...nxt time boleh tambah aksesori byk2...hehe. thanks Lina..

Ikan_masak_stim_2_
30-08-2009
salam dyg, menu bbuke ari ni..sedap sgt..biasalah resepi dyg ni selalu jer wat siaran ulangan eke..ke tq dyg lebiu
Laporan oleh: Lina_pg

wlkslm...uisshh..cedapnyaa!..trasa nk wat gaklah..hehe..thanks, Lina. lebiuuu!

Imag0016
04-09-2009
salam dayang, sedapnya ikan msk stim ni, mcm kt kedai, tq dyg
Laporan oleh: rosaliza

wlkslm...sungguh menyelerakan...nak cikit, leh??...thanks kak...lebiuu!!!

Ikan_masak_stim
28-09-2009
mmg ada kelainan kuah dia bila letak susu cair tu, sedap! thanks dayang, tak rugi k.nor cuba resipi ni
Laporan oleh: nor_67

wah, mengancam sungguh ikan stim kak nor ni..nmpk ceria sakan!.. trm ksh kak krn sudi mencuba...

100_0313
14-08-2010
semalam buat untuk berbuka puasa. simple but nice.
Laporan oleh: shanim
Ikan_stim
06-09-2010
sedap kak.. nak buat pun senang ... terima kasih ye
Laporan oleh: juwitajamaludin
Photo0677
17-08-2011
baru buat td utk berbuka. hubby ckp dh x pyh p mkn kt kedai lg. tq utk resepi ni. best''!!!!!!!!!
Laporan oleh: meklina

Komentar (9)

21-03-2009, az_bling komentar :

resipi ni memang best dah banyak kali mencuba atas permintaan keluarga. tq


21-03-2009, dayang_jack komentar :

u're welcome az_bling, dyg pun nk ucap terima kasih juga krn az sudi mencuba resepi ini.


24-05-2009, nordia komentar :

saya pun nak cubelah,,,,mcm bes je...dah lame cari resepi ni...


23-08-2009, sue_eru komentar :

susu cair klu xnk gune xpe ke?


27-08-2009, zieee komentar :

bru je nk try hehe...


29-08-2009, dayang_jack komentar :

to nordia : selamat mencuba yer. moga2 kena dgn taste to sue_eru : kalo x guna susu cair, nanti kurang ler rasa lemaknya. Lagipun susu cair tu mencantikkan lagi warna kuahnya. Selamat mencuba! to zieee : selamat mencuba yer..mmg sedaap... :)


28-09-2009, jay_coral komentar :

Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.


31-12-2010, meira komentar :

kalo susu cair di tukar ngan santan boleh x ye...


08-03-2011, ziela84 komentar :

ziela kalau wat ikan masak stim ni memg x guna susu cair..tapi memg sedap..n x pkai pun sos ikan..nak rse marveles..ziela modified letak lada hitam dlam 5 biji gitu...huhu..:P


Untuk posting komentar, perlu login terlebih dahulu