oleh: sya.anna Ikan bawal kukus

No picture

resepi dr seorang kawan yg telah di ubah suai.. masa utk membuat bahan dan memasak, tak sampai satu jam pun..


Created on : 22-10-2008

Print

E-mail kepada teman

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( utk 4 org )

Cara-cara

  1. Dscn4217
    buang sisik ikan dan buangkan bahagian perut.cuci bersih2.toskan. letak ke dalam mangkuk, gaul ikan dengan sos tiram, asam jawa,garam,bhn perasa dan sedikit sos ikan. ketepikan
  2. Dscn4218
    Goreng bawang merah, bwg putih, halia ,cili merah dan serai hingga kekuningan.angkat dan ketepikan.
  3. Dscn4219
    sediakan loyang atau mangkuk, letak ikan tadi kedalamnya..
  4. Kemudian, taburkan bhn2 yg di goreng tadi dengan sedikit minyak gorengan bawang
  5. Tuangkan sedikit lagi sos ikan dan sos lea&perrins
  6. Jika suka kuah yg banyak, tuangkan sedikit air di celah2 ikan..
  7. Akhir sekali, tutup permukaan toyang dengan kertas timah. kukus selama 45 minit atau lebih mengikut api masing2.. selamat menjamu selera..

Tag

ikan


Laporan Masakan Bergambar (2)

Bawal_kukus
29-10-2008
Saya masuk bwg putih,bwg merah,serbuk lada hitm,cili,halia,serai,sos tiram je..then ltk grm n perasa sket.. takyah rumit2 pun still sdp.. :)
Laporan oleh: HaSue

wah.. bestnye.. resepi asal memang mcm tu.. tapi kita tukar sikit2 je.. TQ haSue..

Snv30981
14-12-2008
Bila penyakit M menjelma.. sempoi, main campak2 jer.. hehehe... tima kasih. Dah licin pun....
Laporan oleh: aludra

:) walau pun sempoi, tetap sedapkan..


Komentar (17)

22-10-2008, qayyim komentar :

mane nye bahan2 n cara2 nye?


22-10-2008, qayyim komentar :

maaf ler ya... lmbt sgt computer ni nak download...


22-10-2008, sya.anna komentar :

qayyim, saya baru habis save.. so, resepi dah pun keluar.. selamat mencuba.. :)


22-10-2008, cathzty86 komentar :

ade sos ikan kukus? ape tu?? klu x da hw?


22-10-2008, jann komentar :

sos ikan kukus tu sama ke dgn nampla.klu sama kena pki 3 senduk ke?tak masin ke?


22-10-2008, sya.anna komentar :

cathzty86, nanti kita tunjuk cam mana rupa sos ikan kukus tu ye.. kalau kat tempat anda tak ada sos tu, boleh guna sos tiram utk ayam.. letak lebih sedikit dan apa bila dah siap di masak, tabur bawang goreng..cuma tak sama je rasanya..sos ikan kukus lebih yammi...


22-10-2008, sya.anna komentar :

hai jan, rasanya mungkin tak sama la dengan sos ikan kukus tu.. nanti kalau ada masa kita letak gambar ye..


22-10-2008, sya.anna komentar :

3 senduk sos ikan kukus tu bergantung kebesaran ikan..


23-10-2008, sya.anna komentar :

hai cathzty.. kita dah letak gambar sos ikan kukus tu kat glossary.. kalau dah buat nanti, hantar laporan k.. selamat mencubanya..


23-10-2008, sya.anna komentar :

ok2... kat tepi CARA2 pun ada cam mana rupa sos tu.. :)


24-10-2008, hafiza780 komentar :

lepas kita gaul ikan tu dengan bhn2 sos tu terus boleh kukus ke?tak perlu tunggu sampai bahan2 tu sebati ke?


24-10-2008, sya.anna komentar :

hai hafiza.. tak payah tunggu bhn2 tu sebati.. bhn2 tu akan sendirinya sebati semasa ikan tu di masak..


24-10-2008, hafiza780 komentar :

thanks sya.anna...balik nanti boleh test resepi ni...kat mana ada jual sos ikan kukus ni ye?


24-10-2008, sya.anna komentar :

Di supermarket& pasarraya yg terpilih.. cari kat bahagian Aksesori kicap&sos.. InsyaAllah.. ada le tu... kalau jadi nanti, hantar laporan kat kita ye.. ;)


25-10-2008, hafiza780 komentar :

hai sya.anna...saya dah buat dah resepi tu malam tadi....tapi saya tak letak sos ikan kukus tu pasal tak ada...tapi still sedap jugak walaupun tak letak sos ikan tu....hubby pun suka...bertambah-tambah nasi....thanks sya.anna for the resepi...kalau ada resepi yang best2 tu hantar la lagi ye....


29-10-2008, sya.anna komentar :

kalau takde ikan bawal, ikan lain pun ok.. contoh, ikan talapia merah, ikan kembung besar dan bmcm jenis ikan..


02-11-2008, sya.anna komentar :

tq Hafiza.. kerana mencubanya.. kalau nak cepat lagi, buat macam haSue masak. asal resepi memang macam yang haSue masak.... tapi kita dah boring asik sama je cita rasenye.. Tu yg kita ubah Bahan2 jadi lebih SODAP... ;)


Untuk posting komentar, perlu login terlebih dahulu