oleh: tulip77 Mie Goreng Basah

Mee_goreng_basah

mmg sedap...resepi bonda...makan pulak dgn lada jeruk...sluurrppp


Created on : 13-03-2008

Print

E-mail kepada teman

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( untuk 5 orang )

  • 600g mie kuning
  • 2 ekor cumi
  • 6 ekor udang basah
  • 3 ikat sawi
  • 1 sdm lada bubuk
  • 2 sdm minyak oreng
  • 1/2 sdm saus tiram
  • 4 sdm saus tomat
  • 1/2 sdm kecap manis
  • 3 cawan air panas
  • 3 siung bawang putih
  • garam, gula, penyedap
  • ** acar **
  • cuka
  • gula & garam
  • cabai hijau

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan lada bubuk kedalam tumisan. Masukan cumi dan udang campur dan aduk hingga merata
  2. Masukan saus tomat,saus tiram,kecap manis,gula,garam dan penyedap rasa. aduk hingga merata. Masukan air panas dan biarkan mendidih. Rasakan bahan perasa yang sudah dimasukkan. atur sesuai selera anda.
  3. Masukkan mie kuning dan aduk. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau air terlihat sudah kering atau kalau belum basah boleh tambah lagi air panas.Kecilkan api dan biarkan selama 4menit. Kemudian aduk-aduk,bila semua perasa sudah meresap dalam mie, matikan api. Masukkan toge dan aduk rata.Dalam gambar tidak ada toge...stok toge tidak ada
  4. pindahkan mie kuning dari kuali, jgn biarkan dalam kuali, air mie akan kering. lebih baik dihidangkan panas2 bersama acar,taburkan dgn daun bawang dan bawang goreng.
  5. Acar cabai : Potong cabai menyerong. Dalam mangkuk masukkan cabai. Masukkan juga cuka hingga menutupi cabai. Masukkan garam dan gula. Rasakan enak atau tidaknya...atur sesuai selera anda. acar ini tidak apa-apa dibuat dalam jumlah banyak karena bisa disimpan di lemari es.

Tag

mie


Laporan Masakan Bergambar (17)

Mee_goreng_basah
17-03-2008
waah tulip, mmg best, buat utk berbuka td.. kebetulan member hb datang.. knor hidang laa, bila sudah solat tengok2 tinggal banyak tu je lg.. udang pun tinggal seekor je.. huhu..tp mmg best makan ngan lada jeruk..
Laporan oleh: nor_67

waaa cedapnya nmpak :D tq k.nor

Cucurudg__1_
09-04-2008
ni dia mee basah , rasa2 terkurang basah, tapi tetap sedap
Laporan oleh: sofinar

tq sofinar :) klu terkurang basah kena mkn cepat2 he3x

Mee_basah
11-04-2008
hahahahah my version mee goreng yg x berapa basah..cpt sgh ler mee ni resap kuahnyer, btw TQ cik tulip mmg beshhhh
Laporan oleh: Aziemas

takpa pasni dah tau camna nk adjust :D

Dscf5543_copy
15-07-2008
tak mee..so jo guna kuew tiau..sedap juga..tq tulip
Laporan oleh: joayee

guna kue tiaw pun sedap ;) tq jo...

Photo-0029
18-07-2008
mee goreng basah yg tk berapa basah...he3x...main campak2 jek..janji sodap...heee....
Laporan oleh: hana6877

mee ni mmg sonang..campak2 jek ;) tq hana...

Mee
06-09-2008
Dh jemu makan nasi, buat mee goreng basah plak. Tinggal sikit ni jer untuk possing,apapun sodap!!
Laporan oleh: Mummy7857
Meegorengbasah
13-11-2008
Baru tau tips utk wat mee goreng basah ni.. kena terus angkat dr kuali ghupenya.. tq ye tulip
Laporan oleh: yani
301220084203
31-12-2008
breakfast pg td.,wa cyg sma lu tlip..sdap sgt2..hb pji best sgt2..tq..
Laporan oleh: zie2527
Mee_goreng_basah
19-01-2009
Masak untuk dinner malam ni. Sedap dan boleh buat lagi.
Laporan oleh: hazila
Dsc_1964
01-02-2009
ni la mee goreng yg tak berapa basah....tapi tetap sedapppppp
Laporan oleh: zaina
Mee_grg
01-02-2009
beli mee kuning nk buat mee kari, tapi hari ni buat mee grg la dulu... lama tak mkn, sedap juga.. tq
Laporan oleh: sunkist
Mee_goreng_basah
15-03-2009
bfast pagi ni...mmg sdap...xde udang & sotong.just ganti ngan ayam..tq ye utk resipi ni...
Laporan oleh: Yantie Alias
Dsc02735
27-11-2009
mmg sedap..thanks tulip...tak de sotong n udang..so sy letak ayam yg dipotong dadu n bebola ikan..sedap...baru je wat td..for dinner..habis licin..nasib baik ingt nak amik pic..kalu tak tak smpt..smpt hbs dlu..:)
Laporan oleh: sumayyahsolehah
Mebasah
07-08-2010
thanks kak tulip atas tips nak buat mee basah ni....lepas masak je terus pindahkan kuali....memang best!! tq
Laporan oleh: quinnie
22082010174
22-08-2010
thanks for the recipe.. mmg sedap sgt2.. first time buat. mmg sgt2 puas ati...
Laporan oleh: zia_0909
05092010243
08-09-2010
Sedap.. Kiter masuk daging n fish ball. Sedap... Tq tulip. Lebiu..
Laporan oleh: elin8888
Sn3r0199
28-06-2011
dah try dah resipi nih.. tp buat versi kering punya sebab takut hubby balik kang mee ni dah kembang.. resepi ni sedap.. suka sgt!
Laporan oleh: sevenoctober

Komentar (31)

13-03-2008, nor_67 komentar :

huh tulip!!! bestnyer..


13-03-2008, tulip77 komentar :

burrrppp.......alhamdullillah... k.nor... baru sudah makan mee basah...kekekeke


13-03-2008, Natto komentar :

Kak Tulip, biasa kalau tak de kicap pekat ganti ngan kicap apa yerr?? sini tak jumpa lagilah kicap pekat...


13-03-2008, nor_67 komentar :

mana aci kenyang sorang2


13-03-2008, tulip77 komentar :

ika, klu xda kicap pekat masuk kicap yg mkn ngan nasi tu pun ok... tp kaler mee tu nnt sawo matang tak ler hitam manis mcm mee akak tu :D


13-03-2008, tulip77 komentar :

hehehe..ok la k.nor... kita makan sorang2 tp tang kenyang tu k.nor leh tumpang skali :D


13-03-2008, kakfiza komentar :

adoiii..sedapnyer tgk mee! peveret akak tuuuu...!hari2 mkn pun x kisah..!


13-03-2008, ereen komentar :

amboi.. menyelerakan lah ... nyum. nyum. nyum..


14-03-2008, meow komentar :

bestnyaa.. esok lusa nak watlaaa..


14-03-2008, mayani komentar :

amboi nampak sedapppp...tapi kat middle east ni susa nak dapat mee kuning...ganti ngan spageti agk2 rasa dia ok tak tulip????


14-03-2008, haz_amon komentar :

emmmm...sedap tul nampaknyer.....leh ganti ngan ketiau tak? saya fan ketiau....


14-03-2008, kilun komentar :

Buat sarapan pagi ni...mmg sedap


14-03-2008, maktehbum komentar :

hmm..simple tp nampak menyelerakan.


14-03-2008, tulip77 komentar :

k.fiza...sama lar...klu ada mi & nasi.. mmg lagi suka mkn mi :D mayani... ganti spageti tak tau la pulak...tak penah try :D tp try la pe salahnya :) haz... akceli kue tiaw lagi sedap... meleleh air liur ni haaa.....hehehe kilun.....dlm family i mmg wat b/fast pun :D


14-03-2008, tulip77 komentar :

maktehbum... mmg simple jek resepi nih... air sotong & udang yg buat mi nih sedap :)


15-03-2008, nurnikisha komentar :

kish try untuk breakfast tadi..ihikssss....tak sangka...walaupun simple gilerrrr...tapi marbeles!!!kish ngan hb makan ngan lada jeruk..terangkat!!!thanks tulip!!!:)


15-03-2008, tulip77 komentar :

hehehe..bestnya cuti2 dok umh bf ngan mee goreng basah... mesti pastu malas nk buat kj... perut dah penuh :D tq kish :)


16-03-2008, nor_67 komentar :

hari ni baru wat lada jeruk, tunggu dua tiga hari lg baru buat mee nya pulak..


17-03-2008, Lady V komentar :

waa..kak tulip nmpk sedap ar! kite mmg suke mkn mee grg bsh ni so thanks la 4 da resipi!! ilebiu..hikhik..


10-04-2008, tulip77 komentar :

lady v...hehehe...leb u too :D


14-06-2008, manisnyermawar komentar :

lapo pulak tengok mee basah nih..


23-07-2008, momyabby komentar :

BEST!!! masak semlm tuk berbuka..hubby pun kata sedap..lagi terangkat dgn lada jeruk..trima kasih tulip..:)


25-08-2008, Dea komentar :

wah-wahh...mmg feberet mee goreng basah nihh....ermm alahaii lapoo laa pulakk heheh


14-10-2008, HaSue komentar :

salam tulip77, sy pun penggemar mi goreng bsh..tp mi yg sy biase mkn kuah dier pekat, tp x muak.mcm dtambah tpg jagung kot..tp mkn ngan jeruk cili br sdp. Ingat nak try la resepi ni..thnx! :)


30-10-2008, marianie komentar :

alamak terliur plak tgk mee goreng ni, sedapnyer.............klu mkn dgn sos cili lagi poweer.....hehehe...


07-11-2009, titim mohd komentar :

sedap2...first tyme masak...mcm pro hasilnye..hehe...thanks a lot..<3


26-11-2009, farugen80 komentar :

salam..nk tayer..mcmmaner nk tau lauk kiter cukup rasa ar...o.umah duk kg nie.berpantang...


04-04-2010, Li@ komentar :

mesti best tengok mie...jadi lapeerr!!!so i pon nk try jg


11-03-2011, dayah mung komentar :

sy dah test buat,,,tapi rase die lain macam je,,,x tahu ape yg kurang n ape yg lebih nye,,,help me,,,


13-03-2011, ceedkhai komentar :

ble x kicap pekat tu kt ganti ngan seasoning?


15-06-2011, meroon_gurl komentar :

hai..salam semua,i pon dh try bt smlm buka pose,cuma i create guna tulang ayam,kicap cair je pekat nye xde,seasoning n kiub ayam sket..sedapp hubby ckp,thanks tulip77..nx time leh bt lagikk


Untuk posting komentar, perlu login terlebih dahulu