oleh: mrsdayat Kue batik biskuit marie

Image000

Resepi mak sy...sng n sedap


Created on : 29-04-2007

Print

E-mail kepada teman

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( loyang 7/8" )

  • 1 bungkus (350g) biskuit marie
  • Setengah potong butter
  • 2 butir telur
  • 1 cangkir bubuk coklat
  • 1/2 cangkir milo
  • 1 cangkir air
  • 3/4 cangkir gula
  • ** milo dan coklat sesuai selera. Jika ingin rasa cokelat yang kuat..gunakan 1 cangkir bubuk coklat + 1/2 cangkir milo. Jika ingin rasa yang lebih lembut, gunakan 1 cangkir milo + ½ cangkir bubuk coklat

Cara-cara

  1. Potong-potong biskuit
  2. Dalam panci, campurkan bubuk coklat, milo, air, gula. Masak dengan api sedang, aduk hingga larut.
  3. Masukkan butter, aduk hingga butter mencair
  4. Kecilkan api, masukkan telur, aduk hingga agak kental (lebih kurang 30 menit). Padamkan api.
  5. Masukkan pula biskuit yang telah dipotong tadi. Aduk hingga semua biskuit di selimuti cokelat.(banyak biskuit sesuai selera. Jika ingin banyak gunakan coklat lebih sedikit)
  6. Masukkan dalam loyang. Tekan hingga padat masukkan dalam lemari es sebelum dipotong dan dihidangkan.


Laporan Masakan Bergambar (23)

25-04-07_1424
03-05-2007
Ni Del buat 2 hari sblm resipi ni di creatkan kat sini.Del main campak je bahan2 sesedap rasa..anyway...Nyum Nyum..
Laporan oleh: Delila

sng kan nak buat..main campak2 pun nyum..nyummm ek..heheheh..

Dsc00036
06-06-2007
hehehe..kek simple ni mmg dah lamer xbuat..tenkiu, sedap.
Laporan oleh: yanc78

sng, sdp n murah..hehee

Kek_batik
02-08-2007
rajin sket ni.. buat topping cekelat.. ehehe
Laporan oleh: yani

amboi..tu rajin sket..kalo rajin byk...cmne la gaknye..=)

03112007002
24-11-2007
Sy campur Nescafe & badam serbuk sikit...sedap! Thank you!
Laporan oleh: mutiarazura

wah...tambah sdap campur nes+badam tu..ymm yummm

Photo-0068
11-06-2008
ari tuh try resepi BBB...ari nih try resepi mrsdayat plak...best gak! tp nih kes mls masuk loyang...golek2 kat plastik jek..dh sejuk potong senang...kwang3..tQ mrsdayat!
Laporan oleh: hana6877
Image_268_
27-09-2008
Sedapp.. memang kuih kegemaran saya. Mudah sangat. Seronok membuatnya. Cuma coklatnya pandai cair bila keluar dari peti ais. Tak kisah janji sedaaapp... makasih tuan punya resipi.
Laporan oleh: som e one
P1010011
07-11-2008
1st time try dah jadik,sedap...anak2 buah sumer suker termasuklah bos saya....siap ada tempahan tuk raye lg...tq so much
Laporan oleh: safazlina
09-05-23_16-05
25-05-2009
buat untuk mjlis usrah ujung minggu hrtu. lame betul xmkn kek batik..nyumy2x..10q share resepi ni
Laporan oleh: sakura>emi
Img0163a
25-07-2009
emm...sedaap sgt..tp sy x gune s.koko,tp lebihkan milo n kurangkan gula..btw thanx mrsdayat..
Laporan oleh: zuhara
Img_3146
06-08-2009
yes!!! 1st time wat..biskut x berkecai!! tq sgt2 4 the wonderful recipe...=) =)
Laporan oleh: thumbelina
Kek_batik_marie1
28-08-2009
rcp yg best! thanks mrsdayat
Laporan oleh: as75
Kek
07-11-2009
Tq tuan punya resipi.Sedap... tapi rupa hasil tgn saya tak cntk mcm org lain.Saya cmpur sebuk badam & Capuccino skit. komen family "sok buat lagi..."
Laporan oleh: put3 ct
P1120023
12-01-2010
buat guna biskut marie coklat..air tu ganti dgn susu cair...marvellous!..tq
Laporan oleh: cikgurasidah
Kek_batik
22-01-2010
saya dah buat & jadi. tq for resepi. Bb sister yg suka ni tu yg try wat. Nanti nk masak utk dia.
Laporan oleh: cik aby
Dsc01883
24-04-2010
Ini 1st time saya cuba buat benda yang bernama kek. Jadilah jugak, rasa ada tapi tak berapa cantik haha. Almaklumlah hasil tangan lelaki. Lepas tu pulak, xguna biskut meri yg ckop..gne 200g je XD
Laporan oleh: arcx13
Image154
08-10-2010
baru buat tadi!!!! sedapnya ....yummy
Laporan oleh: chocomilk
100_1205
26-12-2010
ini kek batik saya....sedap n mudah dibuat....
Laporan oleh: kakma
120120111397
13-01-2011
mmg sedap, kali ni bt lebih kurang ikut resp ni tp sy cuma guna telur 1bj & gula tukarkn dgr susu, anak2 suka bangat!! thanks mrsdayat!
Laporan oleh: aa_iezah
03022011_003
03-02-2011
~ salam ... akhir nye dpt gak wt kek batik nie .. snang aje wt kueh nie upe nye .. ape pn maceh pd tuan pnye resipi ... :)
Laporan oleh: syimma
Kek_batik
13-03-2011
dh lama tak wat kek ni..my son request nk mkn kek..so apa lg sy buatlah kek ni..simple n sng nk wat..hehe..sedap...
Laporan oleh: sismimi
Kek_batik_3
17-04-2011
dah buat.tapi tak cantik ar.pastu coklat tu mcm naper yer meleleh2.rasa mcm dah masak likat jgk dah.huhuhu :(
Laporan oleh: Syerah Omar
1
18-06-2011
buat banyak kali dah.. ni br sempat upload gambar.. cuma akak tak guna gula ngan air, akak ganti ngan setengah tin susu pekat manis..!! mmg best.. anak akak suka bawak g sekolah..! TQ
Laporan oleh: Raishan
Image1478
18-06-2011
yes!!! dah buat kek ni today... 1st time...sy just tmbah buat topping gan rice chocolate... tq 4 the recipe!
Laporan oleh: shidakhan

Komentar (91)

30-04-2007, cikgunita komentar :

Meleleh air liur tengok resepi ini.


30-04-2007, mrsdayat komentar :

xkan meleleh air liur aje...cube le..hihihii...


30-04-2007, eleven komentar :

betul tu...I pun tengah buat ni...


30-04-2007, eleven komentar :

dah siap dah.....but,malulah nak hantar..x cantik sangat........


30-04-2007, mrsdayat komentar :

la..nak malu ape..anto aje le laporan masakan tu..=)


01-05-2007, eleven komentar :

alamak...sorry ye...mrsdayat...masa I dah siap buat kek U...I terus makan sampai habis....pastu when I bukak balik MyR ni...baru U cakap..


01-05-2007, syahmi komentar :

u ni mmg eleven...bila dah makan x ingat orang....


01-05-2007, eleven komentar :

U pun apa kurangnaya........


03-05-2007, suriHati komentar :

i dh buat minggu lepas, hasilnya lebih kurang macam mrsdayat nya gak. i buat mlm, esoknya gi berkelah, i bawa sekali kek tu.. hehehe..jap jer dah abis. maklumlah ramai bebudak..mak budak pun suka..


03-05-2007, shaliza81 komentar :

sya biasa buat tak bubuh telur. apa gunanya telur ek? ada org cakap hanyir kalo letak? betul ke?


08-05-2007, mrsdayat komentar :

eleven..len kali,sblum ngap bg le kek tu posing dulu..hehee..##suriHati..kek ni mmg kesukaan ramai.bebudak ke..mak budak ke..same aje:)...##shaliza81..ade mcm2 versi kek batik nih.ikut le yg mane satu pujaan ati..hehehee..telur tu bg coklat tu pekat sket.smbil2 tu rase lemak2 gitu. xde rase/bau telur lgsg.kalau tak bgtau ade telur..org pun xleh detect ade letak telur.cube la..


15-05-2007, eleven komentar :

ok mrsdayat...nasihat u akan kuturuti.......cewahhhh!!!n u bagilah resipi kek batik lagi...nk cuba yg lain gak coz I sukalah resipi kek batik drpd u...


24-12-2007, musumbimanis komentar :

Nak tanye..... setengah buku butter tu, agaknye berape gram? saye kalau masak2 ni, dah terbiase pakai penimbang


24-12-2007, mrsdayat komentar :

musumbimanis..stgh buku butter=125g


20-05-2008, yasmin_kekbatik komentar :

Assalammualaikum semua... Sy ade juga wt kek batik ni. Tp guna 3/4 susu pekat..klu letak 1 tin manis sangat.. Bagi sesiapa yang inginkan kelainan dan ingin mencuba kek batik saya boleh wt tempahan (jamuan, hantaran, minum petang), Yasmin No Hp: 0172027374 Harga: RM 5, RM 20 Penghantaran: PERCUMA (sekitar kawasan Puchong shj) *Bagi sesiapa yg x pnah rese n nk mudah,..meh la cuba kek batik sy..HALAL PUNYA...*


22-05-2008, juerin komentar :

baru buat tadi... tapi knape macm tak jadik jek... lembiklaaa... agaknya terlebih air kot... atau saya tak letak telur?... saya tak sukalaa bau telur tu... kek tu ada kat peti ais... segan nak keluarkan bagi hubby makan... heheeheh... ;p


22-05-2008, mrsdayat komentar :

juerin..dah beku lum kek nyer?still cair ek..xtau la ye nape..kalo pakai telur, pd sy xde la bau sgt psl bau coklat tu lg kuat..kat idung saye le..hehee


23-05-2008, juerin komentar :

tadi bagi gak hubby makan w/pun lembik sket... dia takde cakap pape pun... tapi dari cara dia makan mcm sedap jek.. anak-anak pun suka... takpelaa... looks doesn't matter kan.. yang penting sedapppp... thanx mrsdayat for a lovely recipe. ;)


14-09-2008, nurhanis komentar :

nk tnya ckit,coklat yg dop ats kt periuk tu kita masa sampai mendidih ke??


26-09-2008, tgaqilah komentar :

kak dayat kite bru 14 thn.. pahtu kite buat la kek batik nih.. jadii sgt.. smpi makcik2 kite mintak resepi ngn kiter.. ape2pon.. terima kasihh sbb kongsi resepi ni.. moga dimurahkan rezeki =) n Selamat Hari Raya!!


01-12-2008, valeris komentar :

nak tanye cket...1 cawan air tu brapa ml??biasanye cawan yg bagaimana ktk guna utk sukat menyukat??hehe;p


10-12-2008, lilysharizet komentar :

weekend aritu try buat sempena hari raya aidiladha, bawa blk kampung, semua kata sedap! sekejap je dah abis, x sempat nak snap pic! depa kata kek tu lembut even br keluar dr fridge... rahsianya, saya mmg x letak dlm fridge. agak2 nak potomg & hidang br msk kan dlm fridge dlm 3-4 jam sebelm tu, then trs potong....


18-12-2008, yeehihi komentar :

mesti kena tambah telur dan mentega ke?


19-12-2008, nadia90 komentar :

salam..sy dah cuba buat kek batik nie..sedap la..sy gntikan bskut marie dgn bskut rich tea(ker sama jer??)snang sgt nk buat..sy skrg study di uk,so milo agak ssah nk cari dan agak mahal..so sy just ltak koko jer..mmg puas hati laa..many thanks to mrsdayat


11-03-2009, yatipat komentar :

Saya dah cube wat resepi ni..jadi. cume terlebih serbuk koko jad rasenye agak pahit ckt. 1st time gune resepi yang ada telur, selalunye saya tak gunakan telur. Teksturnya lebih 'keras' sdkt, tp masih terasa kerangupan biskutnye. Anyway, tq.


07-07-2009, zuhara komentar :

assalamualaikum.. biskut marie kek batik ni mmg lmbut ker atopun rangup?sy buat xpakai serbuk koko..tp lebihkn cket milo n kurangkn cket gula..sadaap..tp biskut dia lembut la..so,sy ltk kat peti ais sejuk beku...kajp jer..pastu makn sejuk2..sedaap. tq.


23-08-2009, iefa_nabil komentar :

menarik nie...penah buat raye thn lepas..tapi x taruh telur..keras berdentum..susah potong..tpi rase ok..laku gak laa..hehehe..esok nak buat versi mrsdayat..hehe


26-08-2009, misz nana komentar :

rya last yer ad mum buat,,tp lupa2 sudah..dlu kmi buat ada letak nestum..tpi npa resepi ni tkda gnakan nestum?


26-08-2009, mrsdayat komentar :

byknye soalan..sori, lame xcek. Sy try jawab sume2 in 1 go. sukatan cwn yg digune dlm recipe ni sy gune sukat yg ade jual kat kdai baking tuh. tp, kalo xde pun xpe..gune jek cwn minum kat umah tu. just make sure gune cwn yg same utk sume2.resepi kek batik ni ade mcm2 versi, ikut suka nak guna resepi mana. ade yg xletak telur n ade yg letak. same gak kalo rase nk tmbh nestum tu..bule aje, kite yg buat dia ;) kek ni kna sejuk, baru cantik time potong. ia xberkecai..


03-09-2009, iemanshah komentar :

hai..smlm saya dah try buat kek ni. mmg sedap. saya tak guna milo. cuma serbuk koko je. sblm ni sy guna resepi kakak sy. mmg different. the way how to make this cake is more easy with mrsdayat way. whatever..thanks a lot for sharing this recepi with all malaysian.


23-09-2009, nieyo komentar :

kenapa saya buat tk menjadi pun.disebabkan saya tak letak telur ngan koko ker?tapi saya letak banyak coklat.sukatan pun saya yg akak punyer.ajarla saya,saya teringin buat sendiri.


30-10-2009, kek batik komentar :

kne letak telur ke.....mcm laen je rse dieee..................


31-10-2009, mrsdayat komentar :

>> iemanshah.mmg ade mcm2 resepi kek batik nih. ikut le mana yg sesuai ngan tekak masing2. eheheh..kata 1malaysia.=) ni kira suke coklat la ek, sbb gune sume koko..nyumnyumm >>nieyo..kalau ikut bebetul resepi yg saye bg ni, patutnye dah ok. cube nieyo buat sejibik ikut resepi ni..takde ubah ape. cube lg ek..>>kek batik..sy buat okeh ajer. xde pun rasa telur kat kek tu.


07-11-2009, put3 ct komentar :

hi.. tadi baru buat.nie tggu ia set dlu.. tapi mak x sabar2 nak potong sikit tadi.. ehhehe


09-11-2009, Amy_N komentar :

same mcm resepi mak saye la.. :) mmg sedap.. nyum2..


02-12-2009, livina komentar :

memang sedap yum...yum..anak siap minta buat lagi..yes


12-12-2009, liana8500 komentar :

Assalamualaikum. Saya nak tanya sikit...1/2 buku butter tu agak-agak banyak mana yer. Kat US, butter di jual in pack of 1 cup/per stick. Biskut marie boleh beli kat Oriental/Asian groceries, no problem. Saya nak cuba resepi ni tapi ragu-ragu pasal sukatan butter. Really appreciate your help, thanks.


12-12-2009, angahbest87 komentar :

sy dh cuba dhresepi nie smlm..mmg sedap..tapi sy nk tnya knp ble da ptong kek 2 hancur n dia cpt cair..dkt mana salah saya yea mrsyadat?..


12-12-2009, oldjeans komentar :

saya tolong jawabkan untuk liana8500. Setengah buku butter Malaysia lebih kurang 1 stick butter US.


12-12-2009, mamacun77 komentar :

kek ni tak yah masukkan susu pekat ke?


12-12-2009, mrsdayat komentar :

>>liana8500 : stgh buku butter lebih kurang dlm125g. kat malaysia 1 buku butter=250g =) >>angahbest87: tekan padat tak kek tu masa masukkan dlm loyang? kna tekan padat n tunggu betul2 sejuk b4 potong yer..>>mamacun77: resepi sy ni xyah guna susu pekat. ade resepi yg guna


13-12-2009, liana8500 komentar :

Terima kasih oldjeans and mrsdayat. InsyaAllah nak cuba buat minggu depan. Tapi sebelum tu, kena pi beli biskut marie kat oriental store dulu ler.


22-12-2009, fara'ain komentar :

khamis ni ain kene pakse wat kek batik ni..huhu~ sebelum ni penah buat tp kene cop "kek tak jadi"..hehe..its ok its orait..i try my best..chaiyok!chaiyok!


23-03-2010, noriema komentar :

nmpk sedap... lama dh cari resepi ni, dulu time keje mintk kwn resepi ni smpai skg xdpt..... ni dh ada bley cuba buat ni tq....


18-04-2010, nailykoderi komentar :

thanks, dah buat dah. baru makan. sedap tersnagat sedap :D


18-04-2010, mazda komentar :

nak tya..klu guna 100% coklat cadbury bleh x???n sy duk kat hostel,xdak peti ais,klu letak ais keliling dia ntuk skejap bleh x??ke mmg kena letak dlm peti ais je??


11-05-2010, arfa_liza komentar :

smlm sy tgk resipi kek batik ni,d sbbkan x sabar mlm td pkul 10 mlm trus buat...wahhhsedap sgt resipi ni.....tp kwn sy ckp klau letak susu lebih sedap...bleh ke letak susu???


29-05-2010, Allya Hakimi komentar :

Thanks mrsdayat sbb share resepi ni.. smlm buat saya tmbah cooking chocolate dgn susu husband puji katanya rasa mcm kitkat plak... princess saya asyik ulang alik kat peti ais... siap dia potong balut dgn kertas warna yg transparent tu... jadi mcm finger chocolate... thanks again mrsdayat...


12-08-2010, sindarella_999 komentar :

cawan tu agak2 cawan besar ke kecik? 200 ml?? 25o ml??


12-08-2010, sindarella_999 komentar :

cawan tu agak2 cawan besar ke kecik? 200 ml?? 25o ml??


08-10-2010, chocomilk komentar :

nk try mlm ni lah .... T.T x sabar rsanya nk buat...biasa la...bdak umo 15 mcm sy kan jarang msak....sbok study for pmr....nasib baik tggl 1 hari ja lagi nk abis pmr....subjek utk pmr last day ni x kisah sgt...heheh...yg penting,, kek batik dulu....yeahh


09-11-2010, muliani komentar :

bru je siap bt kul 1pg td,sister yg nk sgt mkn,x tau cm ne hsilnyer esok,x sbr nk tgk,frst tme bt kek btik ni,thnks 4 the rcp.


26-11-2010, mimiefazlisah@yahoo.com komentar :

rasa nak cubala hujung minggu ni... Thanks Mrsdayah diatas resepinya..hehehe


21-01-2011, sinorita komentar :

sye wat ri ni..tpi knape cair sgt yerk..hehehe. bile tkn je terapung plak biskut die


22-01-2011, mawar_cute komentar :

tq kerana share resepi..sy dah cuba ..mmg best!! halalkan ilmu ye...=)


24-01-2011, syimma komentar :

~ salam ... alhamdulilah mjd sy wt kueh nie ... anak2 kta sdap ... thnkz tuan pnye resepi ... bole la sy wt slalu kueh nie ... :)


03-02-2011, mrs . zue komentar :

salam , sdap sgt kek batik nie .. akak try resepi kat myresepi nie .. baru smlm buat .. ank2 pon ske .. thanxs ..


04-02-2011, ladolce'shezam komentar :

i da try mmg best lah, jd plak kek batik i. tp i + susu cair kit. biskut marie i u perisa kopi so ade la rasa kopi2 kit. marvelous... tq mrs dayat


04-02-2011, syimma komentar :

~ mmg best kueh nie .. simple .. senang .. sedap ... sbb toh rjin wt kueh nie slalu ... :)


08-02-2011, farrah sham komentar :

mcm mn nk dpt teksturnyer yg lembut dgn cntik.. slalu wat msti biskut dy keras agy


10-03-2011, ezalborneoman komentar :

salam..mohon izin n dihalalkan nak mencuba..resipi nie..dah lama mengidam baru skrg dpt jumpa resipinyer..insyallah ujung minggu nie dpt la buat..kalau menjadi leh gak dijamukan geng kat opis..harap2 menjadi...kalau bagi mkn kat opis..nie pasti licin nie hehe..tenkui.;-)


12-03-2011, asiahshamsudin komentar :

saya dah cuba buat..memang sedap tapi lupa nak kirim gambarnya...apa2 pun TQ.....


16-03-2011, ezalsentul komentar :

sy dah pun mencuba kek nie..alhamdulilah menjadi terima kasih kepada tuan punya resepi..walaupon 1st time buat kek..cuma kek batek saya tu agak cair mungkin perlu dikurangkan air 1 cawan kepada setengah jer kot..kerna resepi nie kita boleh main agak2 jugak kan..ada masa lapang nak try balik...so far delicious....mama mia..;-)


17-03-2011, sakura16 komentar :

dh buat smlm..tp gula 2 ganti ngn susu pekat ja hehehe..sedap xmanis sgt,bskut 2 pn lmbut ja sbb dh sebati ngn coklat..sedap2...


24-03-2011, Shefa komentar :

Ini untuk berapa orang makan?


28-03-2011, masrasul komentar :

nk cuba la esok...


29-03-2011, masrasul komentar :

dh buat dh...sedap tp sy kurangkan sikit gula...mak ada kencing manis so boleh la dia makan


02-04-2011, ismafiza komentar :

x sbarnyew nk buat...harus mencuba nie!!!


08-04-2011, temma ibu komentar :

nak cb resepi nie lah....slalu bt x jd lembik je


17-04-2011, nana76 komentar :

sy buat x gne air pn jd jgk,tmbhkn nestum n koko..law ltak air x lembik ke kek ni nti?.


17-05-2011, izj komentar :

saya selalu buat kek batik ni, memang sedap rasanya, cuma tak perfect dari segi rupa.... yg jual kat kedai cantik sangat2 tekstur dia mcm kek dan boleh dipotong mcm kek...lembut aje....tapi rasanya tak sesedap mana mcm kita buat sendiri... cuma tulah kenapa ye tekstur yang kita buat tak begitu cantik dan soft mcm kek? kadang2 choc tu agak lembik, biskut pulak agak rangup....kadang2 disebabkan rupa yang kurang menarik itu, saya buh dalam fridge terus nak bagi dia tekstur cantik... macamana ya?


23-05-2011, aku ler komentar :

saya kadang2 buat biskut batik ni tp xpenah letak air n milo n telur...saya just letak butter, koko, susu pas2 biskut meri.....


23-05-2011, atiecm komentar :

saya tak suka letak air.nanti biskutnya tak rangup.kawan anak saya siap order nak suruh maknya buat lagi.gula tak letak tapi digantikan dengan susu pekat(1/2 tin).


04-06-2011, membuat kek komentar :

salam...knapa tiap kli sya mbuat kek batik biskutnya msti keras...adakah sya perlu tmbah kan air ke dlm adunan ni jg,sila tunjuk ajar....?


14-06-2011, winnie jasmin komentar :

1st time sy buat jd. N sdp sgt. Sy x gune telur n gula. Tp di bhgn atas sy tbur kn c0klat ferer0 r0cher, sungguh sdp sgt kek btik sy. Tq yg empunye resipi.


18-06-2011, shidakhan komentar :

yes!!! dah buat kek ni today... 1st time...sy just tmbah buat topping gan rice chocolate... tq 4 the recipe!


04-07-2011, budakkecik komentar :

la... senang jew,, selame ni sy cube wat gune imaginasi sendiri je,, mmg x JADI! ni la rcp yg x jd tu: serbuk koko ikut k'sesuaian gula ikut k'sesuaian air separa mendidih ikut k'sesuaian biskut cream cracker ikut k'sesuaian madu pastu masok freezer....haha


08-07-2011, Jini Ranjini komentar :

sy dah buat tp..aras bawah tu mcm cair,aras atas keras pula...so tak jadi lah..knp eh?


13-07-2011, ayazamaya komentar :

nnt sy cba resepi ni..resepi sy lain.. pakai susu pekat n x pakai telur pun..


16-07-2011, eyra azmi komentar :

nampak sdp nnt saya cuba.. :)


17-07-2011, zizad komentar :

tgk je pic kek 2, rase x sabar2 nak wat. esok nak beli brg2, nak cube. x sabar rasenya nak mkn kek ni..


20-07-2011, bleuz komentar :

semlm sy buat kek ni dan simpan dlm peti ais semlman..pagi nie kluarkan masih lembik..biler nak kluarkan dari loyang, kek melekat pat bawah tapi biler potong tak hancur..apa silap sy ye?


27-07-2011, susanna komentar :

ari tu buat tp pakai cheese stick sbb x suka biskut marie.. sedap gak..


02-08-2011, hanna sofia komentar :

salam.. dlu sya dh try uat kek batik ni tpi lembik polk.. xthu nape,dh berjam jam letk dlm peti ais tetp lembik gk.. huhuhu.. tpi sya ingt rya thn ni nk try uat lgi.. harp2 kali ni mnjadi arr.. tlong doakn sya er... hehehe :))


03-08-2011, incompleteunion komentar :

hope kek batik ni jadilah malam ni..=)


04-08-2011, mama Eijan komentar :

Assalamualaikum,..sya x prnah buat kek batik..,disebabkan anak nk makan hasil mama dia sendiri kenalah sya cuba dan harap2 mnjadilah....ya..


09-08-2011, kittymeow komentar :

kali pertama cuba-tak sukses sebab takde biskut marie, tukar ngan butter fingers cookie, coklet cair. kali kedua cuba - gunakan rich tea biskuits, coklet masih cair. cuba2 tengok kat you tube. rupa2nya coklet tu mesti pekat2 betul, saya cuma betul2 ikut resepi kat cni. so masa pekatkan coklet selepas masukkan telur, secara realitinya rupanya lebih dari 30 saat. saya masukkan semula coklet dan biskut yg cair dlm periuk dan gaulkan paste hingga pekat selama lebih kurang 3 minit. barulah kek batik menjadi sikit. 70% berpuashati. next time buat I know what to do... tukar ngan biskut digestive, dan pekatkan coklet sebelum masukkan digestive cookies... tima kasih tuan punye resepi...


21-08-2011, princess flower komentar :

Salam...saya minta resepi ni ye..terima kasih kerana sudi berkongsi tips dan resepi di sini...terima ksih kepada rakan2 lain untuk komen dan tips yg diberi..


23-08-2011, jeyanthi77@ymail.com komentar :

really nice cake.... all the recipe is really easy and simple


29-08-2011, nad95 komentar :

sedap.... kena try ni.... walaupun saya baru 16 thn, tp sye nk cbe wat kek ni for hari raya thn ni.. nk bg suprise kat mak la... harap2 menjadila yer.... amin......


05-09-2011, shahida liyana komentar :

sy nk try buat.........ssh btul nk cri resepi kek batik nie.......tnye kt org smua xtaw..ary nie lpasblik kjer sy nk try buat......msti sdap..yunm...........yunm.,,,,,,,,,,,yunm........


Untuk posting komentar, perlu login terlebih dahulu