oleh: kakbesah biskut nestum simple

Dsc00407

setiap raya wajip buat bskutni, sbb hb,ank2, arwah mak mertua, mak & bapak smua suka.. skali buat 3 adunan. mmbuatnya pun mudah, ank2 lelaki pun bleh tolong...


Created on : 20-06-2011

Print

E-mail kepada teman

Tulis Laporan




Share


Bahan-bahan ( tin susu 1 kg )

  • 1 buku butter / 1 cawan majerin (250g)
  • 1 cawan mumbung gula icing(150g) / 1 cawan rata gula halus(130g)
  • 2 biji kuning telur
  • 2 cawan nestum keluarga dgn madu (yg biasa pun bleh)
  • 3 cawan rata tepung gandum (300g)& 1 sudu teh baking powder - diayak
  • lebihan nestum & ceri utk hiasan

Cara-cara

  1. putar butter dan gula hingga kembang. campurkan telur satu persatu sambil diputar 15 saat.
  2. campurkan tepung berselang seli dgn nestum. sambil diuli perlahan hingga mnjadi satu doh yg lembut. berhenti menambah tepung jika doh sudah elok lembut. (biar ia nmpak lembik skit, coz kejap lagi ia akn mengeras)
  3. Dsc00399
    ambil sedikit adunan, bulatkan sebesar ibu jari, leperkan sedikit, lalu ditekan ke atas lebihan nestum. susun atas dulang yg dah disapu butter/majerin.
  4. Dsc00402
    ikut suka lah nak hias camana yer, akk buh ceri hijau je di tengahnya. ank akk prnah tanya ngapa ceri hijau, bkn merah? akk kata, sbb ceri merah nk bubuh atas bunga dahlia/semperit, mklum lah org lama, mana pandai nk hias2 stail moden2 ni..hehe..
  5. Dsc00405
    pastu bakarlah dlm suhu 150c slama 30 minit @ sehingga masak. akk suka guna suhu rendah biarpun lama masa mmbakarnya. asalkan biskut jd garing & ranggup.
  6. p/s; berhati2 bila mmbubuh tepung, sbb sifat nestum mengembang, kualiti tepung & butter/majerin berbeza2, so bila dh agak2 cukup kental lembut doh tu, tak payah lah habis kn bubuh tepung tu. simpan baki tpung utk buat biskut lain plak yer.
  7. Dsc00396
    ni contoh cawan yg akk guna. jika tepung, rata=100g, jika gula halus rata=130g(x trmasuk cwn)

Tag

biskut


Laporan Masakan Bergambar (6)

P1040133
23-06-2011
slm kak,emm mmg rngop kak,tp ucu xsalut ngan nestum,ank2 kalo mkn tau la,kat blik,dpn tv,besepah jdinya....haa ti mula la cik mut dtg..tqtq bg rspi mudah ni kak..
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu, wah..dah siap dah cikut nestum seisi keluarga.. ank2 mesti sukee kn, dpt mkn kuih raya.. jgn2 ucu siap nyanyi 'dendang perantau' sambil bakar cikut tak.. akk mcm terngiang2 aje..hihihi.. tq ucu...

A
11-07-2011
kak besah..taraa dah siap..cubaan pertama..lupa nak letak kismis walaupon dah beli..hihi..dengan confident terus bawak skolah jadi sample cookies tambahan utk jualan raya.mudah2an..ramai yg mengorder..thank you kak besah.besar pahala atas ilmu yg dikongsi pada kami semua. :)
Laporan oleh: smilejannah

tahniah smilejannah,sbb brjaya mmbuat bskut ni dan dpt plk buat bisnes dgn nya.Alhamdulillah, sronok akk tengok, wanita2 kita gigih berniaga. akk dh puas bejualan kuihni dulu, bila dh tua2 ni, tumpuan kpd mmbuat bkalan utk ke'sana' plak. biarlah yg muda2 mengambil alih..hehe.. akhirnya, akak doakan smile murah rezki dibidang prniagaan ni.. insyaallah.

270277_231723376849525_100000355925091_752416_6727159_n_1_
13-07-2011
pergghhh mmg edappp bangattt bukk...enaq skali...nie da kali ke4 wat,baru le dpt masukn pict nie...tap kali nie sy spt biase tderhaka lg le plakkk...kihkihkhi..bbdk niela kak,ade ke patut diowg panggil biskt nestum jin mata 1 coz sy letak manik bolat2 tu lee kt atasnye tuu....hadooiii aiii...kuat betuii imaginasi diowg nie....wpun jin mata 1,tap mmg cepat abiz..n 1 lg crunC la...bezz sgt..nywy tq ye kak.....
Laporan oleh: tasriffyra

ekheekee.. jin mata satu yer.. kelakarnyer.. akk x bleh byangkn, utk raya nnti, brape kali agk nya illa kena buat cikut ni.. melainkan.. kalo mamanyer pandai sorok..kwang, kwang,kwang.. tq illa coz raaajiiin mmbuat cikut..teeheehee

Nestum
19-07-2011
Ni pic sblm dibakar. Anak2 letak chocchip kat atsnye. Mmg confirm raya nanti sy wat biskut nih. Mmg ranggup & sedap la kak. Kejap jer da licin.
Laporan oleh: dapurnanie

wah..! nmpak cantik tersusun gitu.. msti ank2 seronok brgotong royong ngn mama mereka kan.. barulah satu hati.. kalo dh semua suka.. buatlh 2,3 adunan utk raya nnti yer.. modal pun x banyak mana kn.. trimakaseh sudi mncuba..

170820112716-001
17-08-2011
kak, sy buat pg td..tp x rasa lg.x sbr nk rasa mlm ni.
Laporan oleh: sah

sah, cepat lah rasa & komen, sedap tak beskot tu.. akk dh naik suspen menunggu komen dari juri 'sah' ni..hehe.. (tengok dr pic nmpak comel jer tu..)

P1040404
24-08-2011
slm kak,akakkk ucu wat lg,kli ni nak bwk blik kg,..ksi mak ngan ibu mrtua ku..kli ni guna batekap.tenyata lbih sdp.dlu guna plnta....
Laporan oleh: Mariani(KT)

slm ucu, memng sesuai bg pd org tua2 coz bskt ni brkhasiat.tnda kasih seorg ank.. ucu, bskt memang lbeh sdp guna butter, jd ringan.hb akk pn blikn akk butrcup, kdang farmcow, ala.. akk guna yg murah2 jer, jnji buat banyak bskot..hehe.(skrgni ank 10 thn akk ngh buat bskut ni, hai mcm2 saiz ader..sabo je la.. dh dia je yg ade kt rmh..huhu..


Komentar (58)

20-06-2011, Mariani(KT) komentar :

akak xltk tpg sagu,rngup ke bskt ni..


20-06-2011, tasriffyra komentar :

Wahhhhh sukee sukee sukeeee....nmpnye makin rancakkkk beskut2 raye da kuaq nie...debaran rayaa cam nk setatt je.....emmm aaromaa beskutt rayee akaq nie da naikkk kesinii daa...cayalaa kak besah...kak,kalo ade xtra tu,mehh leee korier kt sinii..hihihih


20-06-2011, kakbesah komentar :

ucu, jgn risau, biskut ni sangat rangup. hai, kalo smua cikut nk buh tpung sagu.. serbe bangkit la jdinyer...hihihi.. (ucu, buat cikut raye tu bio la mcm2 rase.. baru best.. )


20-06-2011, kakbesah komentar :

tasriffyra, memang harum semerbak beskot nih, coz guna nestum madu.. ala,akk saja je letak rspi ni, nnti x la tepon akk asyek berdering jer di bln posa.. masing2 nk tanya rspi, wlaupun raya lpas dh tanya..huhu.. ila,cost korier lbeh mhal dri modal buat cikut ni tau..hihihi..


20-06-2011, quinnie komentar :

biskut biasanya bila dah letak kuning telor tu dia dah jadik rangup....saya suka makan biskut nestum...tapi tak jumpa lagi resepi yg saya suka...boleh try nih...hehheh


20-06-2011, quinnie komentar :

akak lupa lak nak tanya....masa tekan kat lebihan nestum..cara2 ke 3 tu....tekap nestum tu kat sebelah je ke atau dua2 belah?


20-06-2011, kakbesah komentar :

quinnie, tekap sbelah jer. blah bawah x pyah..dan juga x perlu sapu telur atasnya. memang nmpak cam x lekat. dan ceri tu juga.. tp, bila dah masak ia elok lekat. try la skit, mne tau sesuai ngn citarasa.. insyaallah x akn mengecewakn coz akk dh buat lebeh dr 25 thn..hihihi


20-06-2011, kay730601 komentar :

LAMA DAH CARI RESEPI BISKUT NESTUM NI..DAH DPT NI BOLEH CUBA...


20-06-2011, quinnie komentar :

wah lamanyer kak....tu le ingat nak try skit la...selalu buat tak tekap ngan lebihan nestum...tu cam kosong je rasa dia....dah salin resepi...tengokle malam2 kang...kot terlebih rajin...kekkeke


20-06-2011, DatinLulu komentar :

salam...kebiasaannya biskut nestum ni agak tinggi(separuh bulat), tpi akak buat sedikit nipis.. tntu lbih rangup, sedap tu.. sudah lah tntu, InsyaAllah.. akn sy usaha buat gak, TQ ;)...


20-06-2011, mama zainmifi komentar :

Dah lama cari resepi ni. Tiap kali raya, saya mesti beli. Tahun ni, insya allah nak buat sendiri. Terima kasih byk2 Kak Besah.


20-06-2011, kakbesah komentar :

kay730601..slamat mncuba yer.. x pyah tunggu dkt nk raya.. buat kudapan pun sedap..hehe..


20-06-2011, kakbesah komentar :

quinnie! dh nmenye org lama...hehe.. k,slmat berjuang di dapo!


20-06-2011, kakbesah komentar :

salam Z, akk buat nipis cam besa jer spaya rangup dan masak serata. letak rapat2 dlm tray pun x jd msalah, smua masak insyaallah.. hehe..


20-06-2011, kakbesah komentar :

mama zainmifi, thun ni try buat sndiri la yer.. murah jer cos nya, dlm 10 rggt.. hasilnya dlm 120 kping.. lgipun mudah sgt mmbuatnya, c prlu canai n terap..hehe..


20-06-2011, ibukimi komentar :

Resipinyer nmpk mudah bole cube ni.mesti sedapkn. masuk waiting list dulu yer.


20-06-2011, kakbesah komentar :

silakan ibukimi.. memang mudah membuatnya, kacau dgn tangan pun bleh..


20-06-2011, siti noormala komentar :

Salam kak besah....ramadan dah dekat so dah mula nk buat list utk masakan kueh n lauk berbuka....after begelut kat ofis nak besilat lak kat dapo...mekacheh krn byk bantu....respi ni sy bole try wat ngan anak2 bujang utk raya nanti...


21-06-2011, kakbesah komentar :

Salam siti noormala.. ya,btol tu.. akk pun sama.. dh mula congak2 apa yg nk dibuat, apa lg dgn kuarga akk yg besar ni. akk respeklah ngn siti, coz wlaupun bekerja, tp still dpt msak utk fmly.sbnarnya, banyak rspi di MyR ni yg simple2 tp sedap kn siti.. yg pnting pndai urus masa & sokongan kuarga..hehe..


21-06-2011, shanim2010 komentar :

Salam k.besah.. klu saya nk buat guna terap boleh x? klu guna tangan ade beso kecik beso kecik la k.besah... xcantik la pulak...


21-06-2011, siti noormala komentar :

Kita dah biasa kan kak besah...mesti nak masak jugak drp beli esp di bulan puasa....rasa puas hati makanan terhidang atas meja hasil peluh kita....terimakasih sekali lagi atas nasihat n resepi2 yg disumbang...


21-06-2011, kakbesah komentar :

salam shanim, takde masalah kalau awak nk guna penerap, cumanya, doh tu kan mengandungi nestum, so bentuknya nnti x brapa licin, tp still ok kalau pndai mengubahsuaiknnya..


21-06-2011, kakbesah komentar :

siti noormala, memang x rugi berkorban tenaga memasak utk fmly.. krana insyaallah hb n ank2 akn sentiasa ingat masakan kita. bila masak bersama2 plak, dpt mengeratkn kasihsyang antara ibu & ank2.. moment indah itu akn sentesa mereka kenang spanjang hayat..


23-06-2011, Za_n_Sa komentar :

Salam Kak Besah... smlm anak nampak saya print resepi ni, terus dia suruh buat. Sedap dan rangup.. Anak siap bawa bekal gi sekolah pagi tadi. Adunan terkeras sikit, lain kali kena kurangkan tepung.. almaklum rajin, lenjan jek sumer dlm mangkuk... Tapi asal boleh dibentuk kira ok ler tu..T kasih kak.. resepi simple, mudah tapi enak...


23-06-2011, kakbesah komentar :

Salam Za_n_Sa, Alhamdulillah, Za sempat buat biskut ni, memang elok utk kudapan bdk2.. tentu ank2 bangga bila mkn hasil msakan ibunya.. ada keberkatannya. Za, kalau adunan agak terkeras skit bleh tambah butter @ majerin skit lg yer.. xpe nextime tentu dah expert kan..hehe..mekaseh Za, sudi mncuba..


02-07-2011, Snur komentar :

Salam kakbesah...nk tnya apa mkna 'mumbung'?n,sukatan cwn tu kalu guna cwn yg mcm kak fida slalu guna utk resepi dia tu blh x?TQ...


02-07-2011, kakbesah komentar :

salam Snur, mumbung ertinya membukit.cuba tengok dekat resipi 'biskut buah simple'.. ada akk tunjuk sukatan kasarnya. Snur, kak fida guna cawan metrik, jd x sama ngn cawan akk kot. ala.. guna cawan apa2 pun bleh rspi akk ni.. bleh berlebih kurang.insyaallah menjadik..


03-07-2011, Snur komentar :

kakbesah,saya ni blurr skit,bila brguru ni kenalah tnya btl2..1st tme nih ni nk try wat bskut ry sndri...tq,nnt saya cek kt respi tue....


08-07-2011, Snur komentar :

Salam kak besah...dah pun buat bskut ni pg td...skali lg mmg best....!!tqvm.dh smbunyi 1 bks 4 raya..hehe...


11-07-2011, kakbesah komentar :

salam Snur, hmm, dah siap yer..siap sembunyi lg.. hehe.. xpe Snur, kalo habis dimkn pun... sbb mmbuatnya pun mudah, bhn2 pun simple jer kan.. buat kudapan seharian pun sdp.. tq kerana sudi mncuba..


11-07-2011, Snur komentar :

ish,cukup dah bri hb&ank2 merasa..ni,bnyk rspi bskut akak dh sy print..menunggu masa jer nk mmbuatnya..almklmlh br nk brjnk2 dgn mmbuat bskut2 so x bnyk klngkapan..:))


21-07-2011, ochin komentar :

as salam kak. sya nak tanya klu guna cwan metrik sukatan still sama ker?


21-07-2011, kakbesah komentar :

w'salam ochin, oh dh msuk sini yer, ingatkn blom..hehe.. psl cwn metrik tu akk x psti la. cuba ochin buat prbandingan dri segi berat tepung yer. cawan yg akk guna ni, kalo 1 cwn rata tepung beratnya 100 g..


21-07-2011, tasriffyra komentar :

Wat lg smlm yg ntah bape kali ntah xtauu le....asall wat je cpt abiz...Cik B le kemainn cuke ngan beskot nie...ganguppp gasenye...bezz sgt..sbnrnye jgn kate abe sayeeeng,sume owg dlm umah nie pun cukeee...hihhihihi..nmpnye biskut nie,akan jadi mknn kudapan dlm umah nie..da xyah lg nk beli biskut tiger ke,marie ke,biskut kering kee...sume da dibekukn coz now tgh syokk ngan biskut akak nie yg dijamin sodap n halal...kihkhi..nywy tq kak..betui2 bjasa biskut nie pd sy....byk2 biskut,biskut niela yg wat sy jatuhhh atiee yg amat sgt....


21-07-2011, kakbesah komentar :

seronok la cik illa yer.. darling makin sayaaang.. btol kata otg tua2, kalo syangkn suami jaga perutnya..(bkn ikat perut ye, tu isteri mls msk, hb kebulur..hihi).. Alhamdulillah.. seronok akk mndengar cerita illa tu..teehehe


31-07-2011, ezah5310 komentar :

as salam sis.. saya dh cuba biskut ne sedap sangat tak sedar satu balang dh abis ehehe.. ne nak try buat lagi thanx.. :))


31-07-2011, kakbesah komentar :

w'salam ezah5310, Alhamdulillah.. awak suka beskot ni.. xpelah dah habis pun.. bleh buat lagi & lagi.. nestum pun bkn mahal.. berkhasiat plak tu..hehe.. tq coz sudi mncuba..


31-07-2011, miazahira komentar :

Salam kak besah tahun ni mungkin banyak biskut2 raya dari resepi akak saya nak cuba teruja nak wat ni tak sabar2 rasanya dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada kwn2 di myresepi.com bulan2 puasa ni jgn tgk byk2 my resepi risau lak nanti kecur tgk resepi2 yg menyelerakan he3


31-07-2011, kakbesah komentar :

Salam miazahira, selamat berpuasa juga kpd awak dan rakan2 di MyR semua... moga2 kita semua memperolehi fadhilat yg besar sebagaimana yg dijanjikan oleh Allah snw kpd hambanya yg taat.. insyaallah Amiin.. (mia, silakan mncuba yer..hehe..)


06-08-2011, suhailiothman komentar :

Salam kak besah...dr tahun2 sudah nak bt biskut nestum nih...tp bile da beli nestum..tak sempat nak wat biskutye...hihii...thn ni nak kena cuba resipi ni..nmpk best....


06-08-2011, kakbesah komentar :

Salam suhailiothman, insyaAllah, Raya tahun ni dapatlah awak hidangkan biskut nestum utk family awak.. sbb cara mmbuatnya pun senang jer kan.. terai tau..hehe..


07-08-2011, owezanggun komentar :

salam kak~ tpg tu gne tpg pe ye? tpg gandum? hehe. blur jap, nk try wat rye nih. cambez je~ hehe


07-08-2011, kakbesah komentar :

salam owezanggun, ops sori, nnti akk edit yer, tpung tu tepung gandum. silalah terai.. insyaallah sedap..hehe..


17-08-2011, sah komentar :

Salam..mumbung tu ape ya?


17-08-2011, sah komentar :

dah tau maksud mumbung...da baca komen org lain..tp nak tanya soalan lain, nestum untk adunan tu perlu kisar dulu ke?


17-08-2011, kakbesah komentar :

salam sah, nestum tu tak payah dikisar, supaya ada efek rangup2 bila dikunyah..hehe..


17-08-2011, siti noormala komentar :

Salam kak Besah...dah cuba buat biskut ni semlm...memang sedap n simple....buat 3 adunan...drp kul 9 sampai kul 2 pagi...nasib baik tak terbabas bangun sahur...he he he...terimakasih banyak2 kak Besah ya...muah muah


17-08-2011, kakbesah komentar :

Salam siti noormala, amboi.. skit punyer besar projek mmbuat beskot tu.. Alhamdulillah, x trbabas sahur. kalau x.. mau 'cik abe' x bg buat kuih lg..huhu.. banyak tu, 3 adunan.. bleh sampai raya haji..(kalau x di mkn lah)hehehe.. sama2 kasih & muah beribu2 lemon kali normala...


17-08-2011, siti noormala komentar :

Hehe...ntah2 raya posa pun tak sempat... dah separuh gone anak2 CUBA TRY RASA tadi time buka posa....ganjaran tlg la tu....


19-08-2011, sah komentar :

Sy da rasa semalam kak..memang sedapp..thn depan leh buat lg. raya aji x leh wat da sbb tgh pantang. huhuhu


19-08-2011, kakbesah komentar :

Alhamdulillah sah akn dpt seorang permata hati x lama lg.. harta paling beharga tu.. mse pregnant rajin buat kuih..insyaallah, ank yg dlm perut tu akn minat memasak..hehe.. >>>siti noormala,cuba try rasa dgn kadar maximum yer..hihihi.. xpe.. blh buat lg.. bkn susah pon..hehe


19-08-2011, abdulwahub komentar :

jgn terjun kaki dulu,,,kepala dulu anak tu........jgn marah,,,arr,


22-08-2011, ochin komentar :

as salam. kak sya dah cuba tapi adunan tuh keras skit. letak nestum 2 cwn pastuh tpng 2 1/2 cwn.. terlebih pndi.. salutan nestum tuh x secantik akak watlah. aper pun sedap sgt.. mudah...


24-08-2011, inafaizu komentar :

Salam sis.Mcm senang je ...hri ni nak cuba buat bhn dah ada.Tpi loyang lubang x de.apa2 pun guna je apa yang ada.nanti kalu menjadi saya akan bgitahu.ni first time nak buat.


24-08-2011, kakbesah komentar :

w'salam ochin, lain kali, tepung tu agak2 lah yer, sbb sifat tepung , butter, majerin memang berbeza2. ukuran telur pun mainkn pranan.so agak2 dh elok bleh digentel (doh kena agk lembut) sdh lah.jgn hbiskn smua tpung. lg 1, andainya doh tu sdh terkeras, juz campurkn butter @ majerin & uli semula. insyaallah still jadi..


24-08-2011, kakbesah komentar :

Salam inafaizu, memang snang sgt buat beskot ni.tp, study btol2 respinye yer, n baca gak komen rakan2 utk dijadikn panduan. insyaallah jadi. beskot ni x payah dibakar dlm loyang berlubang, juz susun jer atas tray. kalo xde tray bleh guna tutup periuk yer.. slamat mncuba yer..


29-08-2011, anasham12 komentar :

salam kak besah..sy pun da buat biskut ni masa minggu ke 2 puasa,mmg crunchy n berbaloi..nestum pun ada lebih lagi,,akan buat lg pas ni utk kudapan:)tima kasih kak n selamat hari raya


29-08-2011, kakbesah komentar :

salam anasham, Alhamdulillah, dah buat yer.. memang elok jika dibuat slalu utk kudapan, sbb brkhasiat.nk sruh bdk2 mkn nestum sesaja mmang susah.. tp bila dh jd beskot, lajuu jer..hehe.. timakasih kmbali & selamat hari raya anasham...


Untuk posting komentar, perlu login terlebih dahulu